1. Mbo-opleidingen
  2. Opleidingsniveaus

Opleidingsniveaus bij het mbo

Wil jij weten wat voor mbo-opleiding goed bij jou past? Hieronder lees je alles over de verschillende niveaus in het mbo en wat je daarmee kunt worden. Ook lees je waar andere leerlingen naar kijken als ze een opleiding kiezen. Welke opleiding kies jij?

Mbo: Middelbaar beroepsonderwijs

Mbo is een afkorting voor Middelbaar beroepsonderwijs. Onder het Middelbaar beroepsonderwijs vallen alle mbo-opleidingen die je kunt volgen na het behalen van je vmbo- of mavo-diploma op de middelbare school. Mbo-opleidingen zijn praktisch en beroepsgericht, dat betekent dat je leert hoe je dingen moet doen door ze in een echte situatie, in de praktijk, te oefenen. Leren door te doen dus.

Opleidingsniveaus

Wat het verwarrend kan maken is dat er verschillende opleidingsniveaus zijn binnen het mbo. Net zoals dat je op de middelbare school de niveaus vmbo, havo en vwo hebt. Op het mbo heb je de volgende opleidingen en niveaus:

Opleiding  

Niveau  

Entreeopleiding

niveau 1  

Basisberoepsopleiding

niveau 2  

Vakopleiding

niveau 3  

Middenkaderopleiding

niveau 4

Specialistenopleiding  

niveau 4 

Achter de opleidingen staan de niveaus, in het mbo kennen we de niveaus 1 t/m 4. Dit niveau geeft aan welke toelatingseisen voor de mbo-opleiding gelden en hoe lang de opleiding duurt.

Entreeopleiding (mbo-niveau 1)

Duur: 1 jaar | Vooropleiding: geen
De entreeopleiding duurt 1 jaar en je hebt hiervoor geen vooropleiding nodig. Met de entreeopleiding kun je doorstromen naar een basisberoepsopleiding op niveau 2. Voor het volgen van een entreeopleiding moet je minimaal 16 jaar zijn.

Basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2)

Duur: 1 tot 2 jaar | Vooropleiding: vmbo / lbo / vbo
De basisberoepsopleiding bereidt jou voor op het uitoefenen van een beroep waar jouw passie ligt, bijvoorbeeld mensen ontvangen in een hotel of restaurant als gastvrouw/heer, of ga bijvoorbeeld aan de slag als kapper.  

Toelatingseisen
Om een basisberoepsopleiding te kunnen doen moet je één van de volgende diploma’s hebben:

Deze opleidingen duren 1 tot 2 jaar.

Vakopleiding (mbo-niveau 3)

Duur: 2 tot 3 jaar | Vooropleiding: vmbo / mavo / lbo / vbo
Bij een vakopleiding leer je niet alleen de werkzaamheden die bij een beroep horen, maar je leert ook om deze werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld niet alleen als hulpkok alle werkzaamheden doen, zoals snijden, koken, braden, borden klaarmaken enzovoorts. Maar, je kunt ook als kok het overzicht houden en je begrijpt precies wat je het best op welk moment kan doen.

Toelatingseisen
Om een vakopleiding te kunnen doen moet je één van de volgende diploma’s hebben:

Een vakopleiding duurt meestal 2 tot 3 jaar.

Middenkaderopleiding (mbo-niveau 4)

Duur: 3 tot 4 jaar | Vooropleiding: vmbo / mavo
Na het volgen van een middenkaderopleiding ken je de werkzaamheden die bij een beroep horen en kun je deze ook volledig zelfstandig uitvoeren. Fijn voor bedrijven die jou aannemen, want jij kunt meteen aan de slag! Met deze opleiding kun je manager worden; bijvoorbeeld hotelmanager, accountmanager of front office manager.

Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding op niveau 4 moet je een van de volgende diploma’s hebben:

Een middenkaderopleiding duurt 3 tot 4 jaar. Als je deze opleiding gehaald hebt mag je ook een hbo-opleiding volgen (hoger beroepsonderwijs). Er zijn ook mbo4-opleidingen waarbij je je diploma in 1 of 2 jaar kunt halen.

Specialistenopleiding (mbo-niveau 4)

Heb jij een vakopleiding op niveau 3 gevolgd en wil je verder studeren? Dan kun je, naast een middenkaderopleiding, kiezen voor een kortere specialistenopleiding. Deze opleiding duurt één jaar en zorgt dat jij je specialiseert in een beroep of richting.

Je mag een specialistenopleiding doen als je een diploma hebt van een vakopleiding (niveau 3) voor dezelfde richting of hetzelfde beroep.

Snel studeren

Wil jij snel klaar zijn met studeren en toch een opleiding van mbo-niveau 4 volgen (middenkaderopleiding)? Dan is een opleiding bij Hogeschool Tio misschien iets voor jou! Hier kun je namelijk een mbo4-opleiding afronden in 2 jaar

Bekijk de middenkaderopleidingen